x

Gróf Degenfeld Pincészet

Tarcal - I. Borpince

Nagyításhoz kattintson a képre!

Gróf Degenfeld Pincészet

A német-magyar származású Degenfeld grófi család múltja a kora középkori Svájcba vezet, Magyarországon és Erdélyben a XIX. század elejétől találjuk meg őket. Elsőrangú birtokaikkal fontos szerepet töltöttek be Tokaj-hegyalja történelmében.

Gróf Degenfeld Imre, mint az egyik legjelentősebb tokaji birtokos, alapító tagként vett részt az 1857-ben alakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában. A trianoni békeszerződést követően a család erdélyi és magyarországi ágra szakadt.

A magyar birtokok örököse, gróf Degenfeld Sándor, a háborúk után feleségével, Bethlen Ágnes grófnővel vagyonától megfosztva Romániában élt. 1964-ben vándoroltak ki Németországba, ahol új egzisztenciát teremtettek. Leánya, Degenfeld Mária grófnő Dr. Thomas Lindnerrel kötött házasságot; két gyermekük van: Caroline és Móricz.

1994-ben elhatározták, hogy követve a több mint egy évszádos hagyományt, újjáélesztik a szőlőbirtokot. A megvalósítás érdekében első osztályú termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásároltak a Tokaj melletti Tarcalon.

A 100 hektáros birtokrészek, a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, és egész Tokaj-hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak.

A megvásárolt épületegyüttes az 1872-ben királyi parancsra létesített egykori vincellérképezde. A hajdani iskolaépület ma kastélyszállóként.működik, a gyakorlati oktatás helyszínéül szolgáló pince a borok érlelésének helyszíne.

A beruházást követően 1996-ban kezdődött meg egy modern borászat felépítése Salamin Ferenc építész tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedő egykori présházban kaptak helyet az irodák, ehhez kapcsolódó új épületrészben történik a szőlőfeldolgozás és a borászati munka.

A család többre vállalkozott, mint egy borászat felépítése. 1997-ben vásárolták meg a Tokaj főterén található egykori Degenfeld Palotát, ahol ma már elegáns étterem, borüzlet, pinceborozó és konferencia termek működnek.

A szőlőbirtok központi részén, 2003-ban nyitotta meg kapuit, Tokaj-hegyalja első négycsillagos szállodája, az egykori vincellérképző iskola átalakítását követően, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló.

A tulajdonosok folyamatos fejlesztéseket, beruházásokat végeznek annak érdekében, hogy boraik mindig a legkiválóbb minőségben kerüljenek a fogyasztók elé. Küldetésüknek tekintik a Tokaj bor és a borvidék megismertetését, népszerűsítését a nagyvilágban.

A borvidék legjelentősebb, legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája a Furmint, ennek aránya kb. 60% a birtok összterületéből. A birtok meghatározó szőlőfajtája még a hárslevelű, valamint a sárga muskotály.

A birtokon tett pincelátogatás és borkóstoló során betekintést nyerhetnek egy magas színvonalon működő tokaj-hegyaljai szőlőbirtok életébe. A birtok 50 főig fogad látogatókat, de az egyéni látogatás is lehetséges. A leggyakrabban választott kóstoló a birtok 6 borát mutatja be, kívánság szerint angol és német nyelven.
étterem info
Kapcsolódó Tartalom